Pride

de gaypride ontstond in herinnering van de stonewall-rellen, de rellen begonnen nadat het uitgaand LHBT publiek van the stonewall inn besloot na jaren van getreiter en geweldplegingen vanuit de new-yorkse politie terug te vechten bij een inval. Een jaar later Op 28 juni 1970, vond tussen Greenwich Village en Central Park, de eerste Gay Pride Parade ooit plaats. Deze telde tussen de 5.000 à 10.000 deelnemers.

Nu worden er op verschillende plekken in de de wereld elk jaar de Pride gehouden, gevierd, ook in Amsterdam. De situatie is natuurlijk anders hier en nu dan daar en toen maar toch vind ik dat het belangrijk blijft dat Pride nog steeds in ere wordt gehouden want we zijn er nog (lang) niet, ook niet in het vrije Nederland.

Zolang er nog mannen en vrouwen in elkaar worden geslagen omdat ze hand in hand lopen, zolang transgenders nog worden uitgelachen en gescholden op straat,zolang er mensen flyeren op de pride met de boodschap dat jouw leven een gevaar is voor de samenleving is, zolang uitkomen voor wie je bent nog doodeng is omdat het wellicht niet geaccepteerd wordt door je naasten en zolang Pride nog niet overal gehouden mag worden is het nog nodig.

Pride gaat voor mij om zichtbaar maken dat de LHBT community bestaat, en wie dat zijn. als het niet zichtbaar is blijft het wat schimmig en beangstigend en je schaamt je ook meer als je verborgen moet blijven. Dus het superzichtbare Pride-feest is belangrijk om acceptatie te verbeteren, het LHBT volk te laten zien dat ze niet alleen zijn (inclusief die nog niet zeker zijn en/of nog niet open erover zijn) en haters te laten zien dat ze niet winnen.

Dit zijn de redenen waarom ik zoiets heb van daar moet ik wel een keer naar toe, om een onderdeel te zijn van het zichtbare en van het feest. Ik heb echt lang lopen peinzen dit jaar om te gaan maar het is niet zo simpel voor me om die stap te zetten, niet omdat ik nog in de kast zou zitten maar omdat het een groots evenement is met veel HEEL veel mensen en dus veel prikkels. Ik zou binnen de kortste keren volkomen overprikkeld zijn, in paniek raken of instorten. Ik vind mensenmassa’s ook eng dus erg leuk zou ik het niet hebben. Van dit uitje zou ik dagen of zelfs weken last van hebben niet alleen na die dag maar ook ervoor en dus heb ik mijn pijn in mijn hart besloten dat het niet voor mij is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s