De T in LHBT

nee dit is geen coming-out post maar het is wel iets dat me op het moment bezighoud en dat komt door 2 dingen. Ten eerste zit ik in de groeps-chat van auti-roze (hier meer informatie over hun https://www.autiroze.nl) en daar zitten ook transgenders natuurlijk. Het tweede was een bericht over de london pride waar een groep transphobische lesbiennes voor de parade waren gaan lopen om hun haat te verspreiden (https://www.pinknews.co.uk/2018/07/07/anti-trans-group-allowed-to-lead-pride-in-london-march-after-hijack/ (ik ben fel tegen de acties van deze vrouwen, zulk haat van binnenuit de gemeenschap is onverdraaglijk)

beide deden me beseffen dat ik eigenlijk veel te weinig weet over transgenders en eigenlijk nooit over Genderidentiteit na heb gedacht, wellicht omdat ik niet het gevoel heb dat mijn gender verschilt van mijn sekse.

Mijn eerste vraag was eigenlijk “hoe weet je of je transgender bent?” die heb ik gesteld aan de mensen die het best zouden weten namelijk de transgenders, heb ik de chat gewoon precies die vraag gesteld. Het antwoord was : geen makkelijke vraag. als het je echt bezighoud (of ook als het je niet zo bezighoud) kun je experimenteren en kijken of iets anders beter past. Misschien wel, misschien niet. mooie daarvan is dat je nergens aan vastzit” en “Als je je niet identificeert met het gender waarmee je geboren bent, dan ben je transgender. Hoe weet je dat? Je moet je afvragen of je blijer bent als je dat niet bent, door te experimenteren, zoals x zegt. Je hoeft trouwens niet per se een man of een vrouw te zijn, je kan ook een ander gender zijn of geen gender te hebben. Als je denkt dat je geen vrouw bent, betekent dat dus niet dat je een man bent (maar dat kan wel)”

ik leerde hiervan dat het niet zo zwart-wit lag als ik dacht, er zit iets tussen 100% mannelijk en 100% vrouwelijk wat het wellicht niet makkelijker maakt uit te zoeken waar jij zit en als je er ergens tussenin zit of geen gender hebt kan ik het me voorstellen dat het best lastig is uit te leggen aan anderen hoe het zit.

Ik ging verder zoeken en keek alle afleveringen van het BNN programma Geslacht dat mij vooral te denken gaf over wat het concept vrouw en concept man nu eigenlijk inhoud en daar ben ik nog niet helemaal uit maar het heeft zeker verschillende factoren, biologisch, gevoelsmatig en sociaal.

Waar ik wat moeite mee hebt is het sociale concept. Welke kleren draag je? Hoe gedraag je je ? Welke rollen vervul je ? Denk dat ik er moeite mee heb omdat dat hokje “typische vrouw” mij niet helemaal past en heb vaak niet eens door dat ik erbuiten stap.

Kleren zijn het beste voorbeeld, het komt regelmatig voor dat ik afdwaal naar de mannenafdeling als ik daar iets zie dat me bevalt om vervolgens erop gewezen te worden door mijn moeder en dan ga ik vaak terug naar de vrouwen, ik heb namelijk niet het zelfvertrouwen om (nog meer) af te wijken van de norm maar als ik eerlijk ben vind ik dat die norm niet zou moeten bestaan, het is een stuk stof waarvan we hebben verzonnen wie dat mag dragen.

Ook op youtube zijn er verschillende vloggers te vinden die transgender zijn en erover hebben, op het moment is Ash Hardell https://www.youtube.com/user/HeyThere005 mijn favoriet. (ook zijn partner Grace is erg leuk)

ik ga zeker verder zoeken omdat ik wil leren en begrijpen, misschien dat er wel nog een keer een blog volgt als ik meer weet.

Disclaimer: ik ben me er bewust van dat ik nog vrij onwetend ben over dit onderwerp, het is zeker niet mijn bedoeling om anderen te kwetsen. Mocht dit ongewild toch gebeuren, laat het me weten. Ik wil een steun zijn voor de hele LHBT gemeenschap.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s