Beste Partijen,

de gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur, nou ok het duurt nog wel even maar ik wou er op tijd bij zij om met u de voor mij belangrijkste punten even met u door te spreken.

Hou het lokaal

Sinds de vorige keer hebben jullie er wat verantwoordelijkheden bij gekregen en dus wordt de gemeente steeds belangrijker in de levens van die in uw gemeente wonen daarom vraag ik u om van deze verkiezingen geen landelijk spektakel te maken, geen afrekening of prijzen van landelijke politiek. Ik wil graag weten wat de partijen in mijn gemeente van plan zijn, communiceer dus duidelijk over jullie ideeën over onderwerpen waar jullie beleid op maken en invloed op hebben.

Zorg

veel zorg ligt nu bij de gemeente of dat nu gewenst is of niet het feit is dat jullie op het moment de verantwoordelijkheid dragen om zorg vanuit WMO en Jeugdhulp te organiseren en financieren.

Het zou alle partijen sieren als jullie allemaal beloven om het zorggeld alleen maar voor de zorg te gebruiken. Het is geld om belangrijke hulp te geven aan mensen die het hard nodig hebben en geen zakgeld waar jullie iets leuks mee mogen doen.

Wees niet te zuinig, bedenk dat een bezuiniging op zorg dikwijls een bezuiniging op kwaliteit van leven betekend, het doel moet zijn dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft en niet om geld over te houden aan het eind van het jaar.

Wees realistisch in waar uw kennis ophoud, luister naar hulpverleners die weten wat er nodig is en naar de mensen die hulpvragen.

Leg niet te veel bij de hulpvrager of hun naasten neer, verwacht niet dat iedereen alles zelf kan regelen en zorg ervoor dat het geen administratief doolhof wordt waarin ze verdwalen.

Werk en inkomen

De participatiewet (bijstand) is waar mensen terechtkomen als ze echt niet voor eigen inkomen kunnen zorgen. Henk die het wel makkelijk vind om in de bijstand te zitten omdat hij lekker niks hoeft te doen is de uitzondering niet de regel. De één zit in de bijstand omdat hij/zij ontslagen is bij een reorganisatie en wordt wegens leeftijd niet meer aangenomen, de ander kan niet werken door ziekte maar is (net) niet genoeg afgekeurd voor een WIA. Iemand kan ook in de bijstand zitten omdat er in het verleden gekozen is om thuis te blijven met de kinderen en heeft nooit echt werkervaring opgedaan of kan door de huidige zorg van kinderen niet werken omdat werkgevers wel flexibiliteit verwachten maar het niet geven. Dit zijn alleen nog maar de situaties die ik vanuit mijn omgeving ken en er zijn er nog veel meer. Mensen verdienen het niet om veroordeeld te worden omdat ze niet werken maar ze verdienen compassie voor hun situatie.

Wees realistisch over de kansen die mensen werkelijk hebben op het vinden een baan en realiseer dat heel streng zijn voor de werkzoekende geen banen creëert. Wel kun je kijken naar wat je kan doen zodat werkgevers de mensen die nu geen kans maken op werk te laten aannemen maar hiervoor is vooral een mentaliteitsverandering nodig.

Tot slot

ik hoop jullie hiermee wat te denken gegeven te hebben en kijk er naar uit om jullie visie over deze onderwerpen te lezen in verschillende partijprogramma’s .

met vriendelijke groet,

Madelon Wonink.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s