Prikkel, prikkelend, OVERPRIKKELD

als je een beetje thuis ben ik de wereld van autisme ken je het woord overprikkeld vast wel, misschien heb je er alleen van gehoord of als naaste aan de zijlijn gestaan of je ervaart het zelf.

Voor algemene informatie over overprikkeling zeg ik google er maar op los want er is genoeg te vinden hierover maar ik wou het hebben over mijn ervaringen ermee.

Meltdown, shutdown en andere reacties

de meltdown is de bekendste reactie op overprikkeling, vaak wordt het beeld geschetst van een schreeuwend, vechtend onhandelbaar kind en dat kan gebeuren, toen ik kind was had ik ook wel meltdowns alleen schreeuwde ik bijna nooit, wel huilde ik heftig en ik deed mezelf meer zeer dan iemand anders. Het was woede die ik voelde maar een ander soort dan wanneer ik boos op iemand was, het is een hulpeloos iets, een overlevingsmechanisme waar ik geen controle over had.

Het is echt jaren geleden dat ik echt een meltdown had, tegenwoordig heb ik shutdowns waarbij ik het contact met de wereld om me heen bijna volledig verlies en vrijwel niks meer kan, ik kan niet of nauwelijks praten, ik versta mensen niet en kan me zeer moeilijk of niet bewegen. Ik heb hier net zo weinig controle over dan over de meltdowns vroeger en het voelt ook hulpeloos.

Meestal heb ik echter een wat mildere reactie als de overprikkeling zich opbouwt, ervaring heeft me geleerd dat ik dan rust op moet zoeken om ergere reacties te voorkomen. De symptomen waar ik op moet letten zijn:

 • onredelijk geïrriteerd zijn
 • prikkels die harder binnenkomen
 • niet meer goed kunnen denken
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid
 • depressieve klachten

prikkelende situaties

ik moet er altijd rekening mee houden of ik niet te veel wil en te veel qua prikkels krijg, als ik activiteit A doe dan moet ik wel even hersteltijd hebben voordat ik B kan doen of soms kunnen A en B niet op de zelfde dag of zelfs in de zelfde week. Ik weet ongeveer wat ik aankan maar helemaal precies is het nooit omdat ik de ene dag meer aankan dan een ander. Ook kunnen er onverwachte dingen gebeuren waardoor ik toch sneller overprikkeld ben dan ik dacht. Er zijn ook situaties die gegarandeerd overprikkelen en die doe ik dan ook meer niet dan wel, als ik het wel doe neem ik de overprikkeling op te koop toe en zorg ik voor genoeg ruimte om na de tijd weer te herstellen, hier wordt ik steeds beter in. Helemaal voorkomen kan niet want dat kan ik echt vrijwel niks meer doen en zo wil ik niet leven.

Factoren die me (vooral) overprikkelen:

 • veel en harde geluiden of enig geluid voor een langere tijd
 • mensen massa’s
 • sociaal contact
 • conflict
 • kinderen
 • onoverzichtelijkheid
 • harde regen/hagel/onweer en felle zon
 • flitsende en bewegende lichten
 • mijn eigen gedachten/gevoelens

angst voor controleverlies

ondanks dat ik al jaren geen meltdown meer heb gehad ben ik er nog wel bang voor, vooral voor de kans dat ik iemand wat aandoe in z’n bui is vaak aanwezig. De controle verliezen op die manier is echt beangstigend en nu ik een grote meid ben kan ik veel kapot maken, dingen maar ook mensen.

Mijn angst is het grootst rond kinderen, ze overprikkelen vrij snel en het is niet ondenkbaar dat ik er eentje ernstig verwond of zelfs dood in een meltdown en dat wil ik kosten wat kost voorkomen dus zorg ik ervoor dat ik nooit alleen gelaten wordt met een kind, zodat ik altijd weg kan komen. Dit betekend ook dat ik zelf geen kinderen kan nemen en daar heb ik vrede mee.

1 Comment

 1. Het lijkt me ontzettend lastig om hier mee om te gaan. Ik werk samen met mensen die snel overprikkeld zijn. Dat je bepaalde punten bij jezelf herkend en erkent is volgens mij al een hele grote stap in het accepteren en de mogelijkheid om er op te anticiperen. Ik heb respect voor je hoe je met de wereld om je heen omgaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s