Een (groen) handje meehelpen

al ruim drie en half jaar ben ik lid van de Biologische moestuin vereniging Hengelo, deze vereniging combineert het plezier van het tuinieren met een maatschappelijk belang dienen in de gemeenschap. De vereniging tuiniert biologisch dat betekend dat er geen gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Naast de grond die voor leden te huur is heeft de vereniging ook een gezamenlijke tuin waarin voedsel word verbouwd voor een goed doel. Het goede doel is op het moment de voedselbank die ook in Hengelo zit, deze geeft voedselpakketten aan mensen die het financieel zo zwaar hebben dat voedsel halen een moeilijkheid wordt.

Ik ben bij de vereniging gekomen door mijn ouders, mijn vader is betrokken geweest bij de oprichting van de vereniging en zit nu in het bestuur als voorzitter. Samen hebben mijn ouders een eigen tuintje daar waar ze groenten verbouwen voor eigen gebruik. Ik vind het leuk om te helpen en het is een goede manier om toch wat lichaamsbeweging te krijgen, echter heb ik niet de benodigde vaardigheden om zelf een tuin te onderhouden en eet ik weinig groenten (das een blog voor een andere keer) dus ben ik lid zonder eigen tuin en help ik alleen mee in de voedselbanktuin.

Het meehelpen gebeurt om zogenoemde werkmomenten, deze zijn in het seizoen op dinsdagavond, donderdagavond woensdagmorgen en om de week zaterdagmorgen, het is de bedoeling dat elk lid gemiddeld 1 keer per week helpt op z’n moment op het moment dat hem of haar het beste uitkomt, meer mag natuurlijk altijd. Op elk werkmoment is er 1 werkleider, deze heeft overzicht over wat er moet gebeuren en verdeeld het werk. bij het verdelen wordt er rekening gehouden met wat een persoon kan, ik ben bijvoorbeeld niet heel sterk dus krijg ik niet het zwaarste werk dat er is.

Ik ben zelf niet goed in zien wat er moet gebeuren, overzicht houden en weten wat er eerst moet gebeuren dus deze manier waarbij ik een taak krijg toegewezen of de keuze uit twee taken is erg prettig voor me.

Doordat mijn ouders ook meehelpen bij de werkmomenten kon ik op een makkelijke manier instromen, hun aanwezigheid maakt het toch een stuk veiliger, in het begin kwam ik dan ook bijna alleen op de momenten wanneer ze er waren, nu ken ik de rest ook beter en kom ik gewoon wanneer het mij het best uitkomt.

Het leukste werk in de tuin vind ik boontjes plukken, weet niet waarom maar het zoeken en plukken van de boontjes geeft rust. Ook andere groentes oosten vind ik leuk werk, het is erg prettig om het resultaat van al het werk in je hand te kunnen houden, wetend dat het naar mensen gaat die het hard nodig hebben. Natuurlijk help ik ook mee met de andere werkzaamheden zoals: planten/zaaien, water geven en het altijd maar doorgaande onkruid wieden.

http://www.debiologischemoestuinvereniginghengelo.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s