onbewust handelen

Gisteren zat ik wat te lezen op mijn laptop en kwam tot de ontdekking dat ik op mijn vinger zat te kauwen, dit doe ik al sinds kindertijd soms en is geen probleem. Gisteren ging ik er echter over nadenken, vreemd eigenlijk dat ik dat volkomen onbewust kan doen. Ik besluit niet om de handeling te beginnen en kom er na een onbekende hoeveelheid tijd achter dat ik het doe. Als ik dit doe zonder het zelf te weten, wat ontsnapt er nog meer aan mijn bewustzijn ?

Het heeft me sindsdien niet meer losgelaten, het knaagt aan me. Wat op mijn vinger zachtjes zitten te kauwen kan geen kwaad maar wat als ik nu schadelijker dingen ga doen om er achteraf pas achter te komen dat ik ze heb gedaan. En wat als ik al dingen heb gedaan zonder dat ik me er bewust van ben geworden want wie zegt dat het bewust worden altijd optreed ?

Ik vraag me af hoe complex een handeling kan zijn voordat het bewustzijn echt nodig is om het te sturen en schadelijke handelingen hoeven natuurlijk niet complex te zijn. Met een mes in de hand is iemand neersteken slechts een kwestie van je arm uitsteken. Zou het te voorkomen zijn dat je zomaar onbewust iets doet ?

Ik heb alleen maar vragen, geen antwoorden op het moment, kan ze gaan opzoeken en dat is waarschijnlijk wat ik uiteindelijk ook ga doen maar ben bang dat de antwoorden me wel eens niet zou kunnen gaan bevallen en dan ben ik nog verder van huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s