hyperfocus

“mensen met autisme kunnen zich vaak erg goed focussen op dingen die hun interesseren”

is dit een echt autisme ding? Hebben anderen dat niet ? Het is trouwens niet zo dat ik dit altijd kan, hyperfocus is jammer genoeg niet bewust op te roepen voor mij maar er zijn wel activiteiten die de kans erop vergroten. Dus ik kan er niet op rekenen, bijvoorbeeld werken in een omgeving waar ik me alleen concentreren kan in hyperfocus is een slechte omgeving want dan wordt er meestal niet gewerkt.

Ik ervaar hyperfocus bijna altijd als zeer prettig omdat de rest van de wereld even wegvalt, het geeft rust die vaak zeer welkom is. Het kan ook een belemmering zijn, bijvoorbeeld als kind raakte ik in hyperfocus zodra ik de tv zag, ik hoorde en zag niks anders, niet zo leuk als je ouders je wat willen zeggen. Ook als ik ergens een afspraak heb is hyperfocus niet handig want ik ben zo een uur of langer “weg” en me losmaken en schakelen gaat zeer moeizaam.

Maar wat is dat dan, hyperfocus?

Ik zal proberen uit te leggen, vindt het wel moeilijk te beschrijven dus hoop dat het duidelijk is.

zoals ik zei de wereld valt even weg, ik ben alleen maar bezig met wat voor me ligt. Prikkels zoals geluid komen minder hard of zelfs niet binnen en ook prikkels van binnenuit komen op een laag pitje te staan. Tijd gaat ongemerkt verder, ik heb soms dat ik eruit raak omdat ik wel erg dorst heb en dan erachter komen dat ik al uren niet heb gedronken. Angst verdwijnt meestal in hyperfocus, daar ben ik dan niet mee bezig en dat is ook een reden waarom ik het soms en de laatste tijd het zo vaak mogelijk opzoek.

Activiteiten die hyperfocus geven (of de kans erop vergroten) bij mij zijn dingen waarbij ik aandacht nodig heb en vaak als ik op detailniveau bezig ben, dus kleine prutsdingetjes. Bijvoorbeeld diamondpainting, (digitaal)tekenen, handwerk, schrijven Maar ook sommige spelletjes op telefoon of tablet, een mooie serie of film kijken.

Niet alles werkt altijd en soms is het echt zoeken naar iets dat me op dat moment genoeg trekt maar er zijn ook tijden dat ik een te vol hoofd heb ervoor, dat is wel jammer want bij een vol hoofd is hyperfocus juist helpend en prettig.

5 Comments

  1. Ik zou “vaak” vervangen voor “soms”.
    De buitenwereld vertaalt vaak namelijk in “altijd” en vervolgens mag ik mij weer verontschuldigen dat ik niet “DE” autist ben want nu begrijpen ze me ineens niet meer, en dan ligt het aan mij..

    Like

  2. Ow ja: Let op: mensen met autisme kunnen zich goed concentreren? Niet in drukke lawaaierige omgevingen. Gevoelig voor prikkels namelijk. Weet u nog? Ook dat is mensen niet aan het verstand te peuteren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s