Dingen die mij helpen om te ontspannen.

Ik heb vaak last van angsten, spanning en onrust, het is deel van mijn leven en eerlijk gezegd zou het denk ik best vreemd voelen als het helemaal weg ging. Omdat geen moment van ontspanning kennen op een gegeven moment onleefbaar wordt zoek ik vaak naar dingen die me kunnen helpen mij te ontspannen. Dit zijn dingen die mij helpen, het is denk ik erg persoonlijk wat precies helpt voor iemand dus wat mij helpt hoeft jouw niet te helpen.

Ik benoem merken van producten zodat je ze kunt opzoeken als het je wat lijkt, mij maakt het helemaal niks uit of je dat doet want ik wordt hiervoor niet betaald šŸ˜‰

Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken heb ik de dingen in verschillende categorieƫn verdeeld:

 • Dingen om te doen
 • kijken/luisteren
 • warmte
 • geur
 • friemelen
 • bewegen

 

Dingen om te doen.

Iets doen om te ontspannen draait voor mij om afleiding en hyperfocus, dit is het meest behulpzaam als ik onrustig ben en veel aan het piekeren ben, het geeft even een pauze van mijn gedachten.

Iets doen is zeg maar mijn eerst go to bij onrust maar soms lukt het gewoon niet omdat ik te weinig energie heb of te gevangen zit in het piekeren dat het niet lukt om een activiteit te beginnen.

Hieronder staat een lijstje van activiteiten die ik op het moment van schijven er meestal bij pak om wat ontspanning te zoeken. Ik heb soms nieuwe dingen die ik een tijd(je) doe of oude hobbies die ik weer oppak dus het lijstje kan veranderen met tijd

 • stukje lopen
 • kleuren
 • tekenen/schilderen
 • digitaal tekenen
 • spel spelen (computer of telefoon)

 • haken

 • Arduino

 • lezen

 

kijken/luisteren

deze dingen zijn vooral fijn als ik weinig energie heb, het is een stuk passiever dan de activiteiten hierboven. ik zit letterlijk als een zoutzak op de bank kijkend naar youtube of een serie/film, maar het geeft wel afleiding. Podcast en muziek luisteren doe ik vaak in combinatie met andere activiteiten (zoals het huishouden) maar kan op zichzelf ook al voor afleiding zorgen.

warmte

warmte (dat niet van het weer komt) geeft me altijd een geborgen gevoel en het helpt ook mijn spieren wanneer ik lange tijd gespannen ben geweest. Soms is een dekentje over mijn benen al genoeg om me wat beter te voelen en als ik gespannen en moe ben ga ik vaak in bed liggen.

Wat denk ik een beetje meer uitleg nodig heeft is wat een Warmie is:

het is een knuffelbeest gevuld met graan, deze kun je opwarmen door het even in de magnetron te doen en blijft dan uren warm, ook geuren deze naar lavendel voor extra ontspanning.Dit is mijn warmie

IMG_20200608_201552.jpg

maar je hebt ze in verschillende soorten en maten.

Ik leg het dan tegen mijn borstkast of mijn gezicht en geniet van de warmte.

Een warme douch helpt vooral goed bij gespannen spieren.

geur

het is redelijk recent dat ik erachter kwam dat geur zeker een rustgevend effect op mij kan hebben en dan (tot nu toe) vooral lavendel. Zoals ik zei de Warmie geeft een lavendel geur maar heb ook kaarsen die de geur verspreiden, een voordeel daarbij is dat ik het licht dat ze geven ook prettiger vind dan een lamp.

En dan heb ik ook Mohdoh

IMG_20200615_190906.jpg

dat is een soort klei waarin je kunt kneden en die een bepaalde geur verspreid, ik heb de unwind maar er zijn ook verschillende andere geuren, dus kun je kiezen wat bij jou past. Ik vind het kneden prettig maar ook de geur kalmeert me ook echt (ook al is dat effect wel tijdelijk)

friemelen

ik heb veel lichamelijke onrust en dat daartegen helpt het als ik iets te friemelen heb, ik heb lang gezocht naar dingen die me goed helpen ermee en heb dus aardig wat friemeldingen in huis liggen maar ik zal hier delen wat ik het prettigst vind (op het moment) en dus het meest gebruik.

Buckyballs

IMG_20200525_000544.jpg

zijn kleine metalen magnetische balletjes waarmee je allerlei bouwsels kunt maken, soms maak ik ze in een vierkant van 25 bij 25 bi 25 balletjes maar vaak kneed ik ze ook gewoon door elkaar.

De pom pom bal

IMG_20200615_211910.jpg

is een bal gemaakt van elastiek, ik vind het erg fijn om hier mee te spelen, ik kan erover aaien maar ook de individuele elastiekjes uitrekken en terug laten schieten en soms het ook fijn om het over te gooien tussen mijn handen. Met de mohdoh kan ik ook fijn kneden

bewegen

met bewegen bedoel ik niet sporten, dat doe ik namelijk niet. Het is hoogstwaarschijnlijk erg goed voor mij maar kan me gewoon niet toe zetten het werkelijk te doen. Wat ik wel bedoel is bijvoorbeeld het rocken (van voor naar achter en weer terug bewegen, dit zijn bij mij korte en vrij krachtige bewegingen) dit doe ik vrijwel alleen al ik alleen ben of als ik weet dat de ander het niet raar vind. (dit delen vind ik ook best spannend) Thuis heb ik een stoel die een beetje meegeeft op die beweging. Het geeft een fijn gevoel (ik weet niet waarom )en ik kan me er redelijk in verliezen soms, het nadeel is dat stoppen ermee best vervelend kan zijn. Schommelen geeft een soortgelijke sensatie als rocken.

Als ik erg onrustig/angstig ben ga ik ijsberen, ik denk dat het helpt doordat ik de energie wat kwijt raak en misschien doordat ik door te lopen mijn hersenen laat denken dat ik toegeef aan de vluchtdrang die ik vaak voel bij angst.

tot slotĀ 

Niks van dit is een wondermiddel om alle onrust en angst helemaal weg te nemen maar het kan het wel dragelijker maken. Het hebben van momenten die ok zijn is belangrijk om niet de moed te verliezen en de zware weg van therapie te kunnen bewandelen. Ik heb dan ook het voornemen deze dingen beter en vooral vaker in te zetten omdat ik het lang nog niet altijd doe en dat is jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s