het afsprakenoverzicht

De gemeente ( en niet alleen de mijne) is anders gaan werken en hebben het afsprakenoverzicht geïntroduceerd, dat is een a4tje met daarop de “te behalen resultaten” dit zijn streng geformuleerde doelen met een tijdslimiet zo lang als je aangevraagde indicatie.

Zoiets brengt mij geheel van slag, het geeft veel druk en daar kan ik niet tegen. Mijn eerste reactie was dat de gemeente helemaal geen doelen moet gaan stellen maar dat aan de begeleiding over moet laten maar dat is niet realistisch, ze willen nu eenmaal meetbaar aan de slag gaan en of ik daar nou mee eens ben of niet, het wordt niet anders.

Vandaag had ik een gesprek met een trajectbegeleider en een begeleiding dagbesteding over of deze doelen wel realistisch waren en in de loop van het gesprek kwam ik erachter dat de manier waarop de doelen geformuleerd worden al heel erg uitmaken voor mijn gevoel erover en ik denk dat ik wel wat tips kan geven over hoe de gemeente dit beter aan kan pakken.

Stel de doelen niet voor de cliënt maar samen met de cliënt.

Ik heb een keukentafelgesprek gehad maar daarin is niet gesproken over de afsprakenkaart of de te stellen doelen. Geef als gemeente in het gesprek aan dat je het afsprakenoverzicht moet invullen en doe dat samen, zo voorkom je dat iemand geheel wordt overvallen erdoor en heb je meteen doelen waar de cliënt achter kan staan.

Ga bij het formuleren uit van inzet en niet van resultaten.

Een van mijn te behalen resultaten was “binnen 12 maanden heeft mevrouw werknemersvaardigheden opgedaan waardoor ze kan worden toegeleid naar werk”

ik heb niet in de hand of ik in staat ben de vaardigheden eigen te maken, er zullen bepaalde vaardigheden zijn waarin ik altijd achter zal lopen op de rest van de wereld en dat maakt het doel dan onhaalbaar.

Wij hebben het doel veranderd in dat ik er aan ga werken de vaardigheden te verkrijgen, dus ik zeg toe dat ik me zal inzetten ervoor. ik kan niet toezeggen dat het binnen 12 maand is geregeld kan zelfs niet zeggen dat ik het ooit ga leren maar ik kan wel beloven mijn uiterste best te doen.

Ik denk dat de gemeente echt moet laten doordringen dat niet alles leerbaar en maakbaar is. ik krijg het gevoel dat ze denken dat als je er maar hard genoeg aan werkt, alles wel kan en dan met name met mensen met psychische aandoeningen, dat is helaas niet zo.

Wees duidelijk en specifiek

een ander probleem die ik heb met het bovenstaande doel is dat het vaag is, want welke vaardigheden moet ik precies hebben opgedaan? Je kunt heel veel bedenken onder werknemersvaardigheden. Wat we hebben aangegeven in ons antwoord is welke vaardigheden ik aan ga werken zodat ik weet waar ik aan werk en het ook voor de gemeente een stuk inzichtelijker is.

Wat ook niet duidelijk is, is wat er gebeurt als ik de doelen niet haal, wat is de consequentie? Deze vraag laat ik de trajectbegeleider stellen aan de gemeente want ik wil weten wat ik riskeer.

Vermijdt (tijds)druk

De binnen 12 maanden in het bovenstaande doel geeft druk, en ik functioneer niet zo best onder druk. Mij streng zeggen dat ik het binnen een bepaalde tijd beter moet doen maakt me niet opeens beter of meer gemotiveerd. Ik werk al keihard om zo goed mogelijk te zijn, harder werken haalt me alleen maar onder uit. Wat er gebeurd is dat het zoveel stress geeft dat ik zelfs slechter functioneer, zeker tegen de tijd dat de deadline nadert.

Dat waren ze denk ik wel, ik heb het expres dicht bij mezelf gehouden omdat ik mezelf ken en niet weet wat voor anderen werkt.

3 Comments

 1. Ik herken dat. Zelfs mijn hulpverleners van Boba levensloop (thuiszorg, autismelevensloopbegeleiding) moeten ieder jaar doelstellingen formuleren. Ik snap dat wel. Kijk, je moet een doel hebben om ook in de begeleiding structuur te krijgen. Maar let op: Nergens staat dat die doelen behaald moeten. Er wordt geen termijn aan gekoppeld. Ik heb in 2014 al aangegeven “ op termijn” richting begeleid wonen te willen. Nu pas, 5 jaar later ben ik er echt klaar voor en gaan we daaraan werken. Streven, let wel “streven..” is eind 2019..

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier geen herkenning. Ik heb geen idee of mijn gemeente dit hanteert en zo ja hoe. Mijn doel is heel simpel geformuleerd: mij stabiel houden. En mijn gemeente heeft proefondervindelijk mogen uitvinden dat meer of andere doelen geen meerwaarde heeft.
  Ik krijg het al benauwd als ik jouw stukje lees. En ik denk dat wat je schrijft voor heel veel mensen met autisme geldt.

  Like

  1. De rust bewaken is dat bij mij idd. Administratie bijhouden, huishouden samen (al neemt mijn begeleidster dit ook over wanneer ik dat vraag) Dit is thuis, geen dagbesteding.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s