vaardigheden in het leven en Minecraft

vanaf 30 april dit jaar speel ik Minecraft, dat is een spel op de computer, in dit blog wil ik niet het spel tot in detail bespreken maar wat ik er fijn aan vindt en welke obstakels ik er tegenkom omdat het de zelfde dingen zijn die ik tegenkom in het echte leven.

In minecraft kun je alleen spelen maar ook met anderen (niet tegen elkaar) op een server. Ik speel meestal en de laatste weken alleen maar op een server met een klein groepje mensen die ik online al kende. Ik vindt het prettig dat het een klein bekend groepje is die ook nog eens erg begripvol is want dat neemt al wat ongemakken die met onbegrip komen weg. In dit spel ben je geheel vrij in de mate waarin je samenspeelt, je kunt projecten samen oppakken of alleen iets bedenken en een ander om hulp vragen als je vastloopt of je kunt gewoon je eigen spel spelen naast de ander (iets dat ik vroeger altijd deed) die vrijheid spreekt me wel aan, het samen maar toch niet afhankelijk van elkaar.

Het samen op een server heeft vooral in het begin het voordeel dat je de andere (meer ervaren) spelers kan vragen wat te doen en hoe dat te doen en zelfs kan kijken hoe zij het hebben gedaan. Met minecraft kun je namelijk alle kanten op, er is niet 1 goede manier het te doen en dat geeft veel mogelijkheden en soms iets te veel mogelijkheid en te weinig richting voor mij, wat beslissen wat de volgende stap is soms moeilijk maakt. Het niet weten wat te doen daar liep ik in het begin nogal op vast en nu nog wel, dat heb ik bijvoorbeeld ook met het huishouden, als ik niet weet waar te beginnen en welke stappen ik moet zetten lukt het me niet om maar iets te doen. In het huishouden los ik dit op door samen met begeleiding een plan te maken zodat ik weet wat en wanneer dit te doen en bedenk me nu dat ik best van te voren kan noteren wat ik wil in het spel en daar systematisch aan werken. Bij kleine bouwsels of verkennen van mijnen (hoewel de weg vinden in die dingen is ook lastig) heb ik er geen last van maar mijn moeilijkheden met overzicht en plannen weerhouden me er wel van grotere projecten aan te gaan want dan moet je aan veel denken. Bijvoorbeeld ik wil een groot huis bouwen dan moet ik denken aan: waar wil ik het bouwen ? Hoe gaat het eruit zien? Waarvan wordt het gemaakt? Hoe kom ik aan de grondstoffen? Waar begin ik mee? Wat is de volgende stap..etc?

Ook in het echte leven is dit een probleem, eentje die ik nog niet zelfstandig kan oplossen, ik heb echt iemand nodig die overzicht geeft en de stappen duidelijk maakt, ik heb daarvoor thuis mijn begeleiding, op dagbesteding is er iemand die deze taak op zich neemt en met mijn vrijwilligerswerk is er ook iemand die dat voor me doet. Ik zou natuurlijk de andere spelers kunnen vragen om me te helpen maar wil ze ook niet belasten dus wil het zo veel mogelijk zelf uitzoeken.

Met samenspelen hoort ook samen met elkaar communiceren, dit gebeurd in minecraft schriftelijk via de chat en dat is voor mij een goede manier, zou het verbaal moeten met microfoons dan zou het veel moeilijker zijn geweest. Waarover je het hebt ligt vooral aan de groep waarmee je speelt, je kunt puur alleen over het spel hebben, dat geeft altijd wel gespreksstof maar het kan ook socialer met je dag bespreken of je diepste angsten… alles kan. Wij hebben een groep die elkaar vraagt hoe het is en ook werkelijk geintresteert in het antwoord is maar veel communicatie gaat ook over het spel en dat is prima. Het is ook niet nodig om constant met elkaar te praten, als ieder zijn ding doet is er niet echt noodzaak aan communicatie maar medespelers kunnen wel behoefde hebben aan gesprek en ik heb soms ook gewoon behoefde aan ff kletsen. Mocht ik echt niet in staat zijn om te “praten” dan log ik niet in. In het echte leven is communicatie niet altijd zo makkelijk te vermijden en dat kan best lastig zijn op momenten dat ik het niet voor elkaar krijg om wat voor een reden dan ook.

Ik heb ook zitten denken aan of Minecraft geen goede oefening voor al deze vaardigheden zou kunnen zijn en het antwoord is ja echter zit er een hele grote MAAR aan en dat is: MAAR vaardigheden geleerd in het spel kan ik waarschijnlijk niet toepassen in het echte leven. Het kan zijn dat ik perfect leer plannen hoe een huis te bouwen of prima overzicht over alle aspecten in het spel heb en dan nog vastloop op werk of in huishouden omdat het een andere situatie is. ik heb moeite om vaardigheden zo te algemeniseren dat ik ze overal kan toepassen. Dus minecraft is een leuk spel maar geen therapie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s