minder moeten en meer willen

het huishouden bijhouden blijft een moeilijkheid voor me, al meer dan een jaar plannen ik en mijn begeleidster taken in die ik in die week ga doen maar de uitvoering lukt zeer wisselend. Dus moesten we gaan kijken naar waarom het moeilijk voor me was deze dingen te doen en kwamen onder anderen uit op een gebrek aan eigen motivatie. Ik deed ze omdat ze moesten en omdat anderen dat van me verwachte en dat hou je niet vol. het is alleen ff zoeken naar mijn eigen motivatie om deze onplezierige dingen te doen omdat de beloning pas later komt, dit zoeken deed ik ook samen met mijn begeleidster en we schreven samen een motivatie voor elke klus die ik noodzakelijk vond. Bijvoorbeeld opruimen is vervelend om te doen maar het voorkomt wel dat het te veel wordt om te doen en een opgeruimd huis geeft wel wat meer rust.

Omdat het kijken op mijn planning iets was dat ik ook lang niet altijd meer deed hebben we gekozen voor een actievere herinnering in de vorm van een app op mijn mobiel. Het vinden van een geschikte app was even een klus met name omdat ik nogal wat eisen aan de app stelde en er ook nog niks voor wilde betalen, dat laatste is niet gelukt er zijn wel wat basis planning en herinnering apps die gratis zijn maar voor uitgebreide functies betaal je. Ik ben uitgekomen op de “mijn eigen plan” app die speciaal voor mensen met autisme is ontwikkeld, de voordelen hiervan zijn dat het overzichtelijk is en er ruimte is voor stappenplannen, motivatie erbij zetten, of extra informatie mocht dat nodig zijn. Ook bijvoorbeeld mijn “wat te doen bij angst en paniek” lijstje kan ik daar in kwijt als een hulpje. Ik hoefde ook niet direct te betalen maar mocht het eerst twee weken uitproberen om te zien of het zou kunnen werken voor mij.(dit blog is niet gesponsord door mijn eigen plan, misschien had ik ze moeten vragen) Nu heb ik een digitale planning (is ook nog eens beter voor het milieu) die me eraan herinnerd dat ik dingen van plan was om te doen en waarom het een goed idee is ze te doen.

De motivatie is op het moment slechts verstandelijk, ik weet waarom het goed is te doen maar ik hoop dat het op een gegeven moment ook doordringt tot mijn gevoelswereld en dat ik het ook werkelijk wil gaan doen. Iets doen dat je echt wilt geeft meer voldoening en het maakt het wellicht minder zwaar om te doen, ik hoop dat veel herhalen gaat helpen hiermee maar garanties zijn er nooit. Denk dat het moeten loslaten ook wel moeilijk zal zijn aangezien ik daar altijd moeite mee heb, moeten is duidelijk en activeert tot actie en de verwachtingen van anderen volgen is makkelijker dan uitvinden wat ik zelf wil en mijn eigen goed bepalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s