Zinnige zorg (voor alle ggz medewerkers)

Laatst werd er door de ggz instelling parnassia een opmerkelijke uitspraak van zorgverzekering VGZ naar buiten gebracht.

`Psychische problemen lossen zich meestal zelf wel op. Je kan beter niets doen, mensen herstellen spontaan en dat maakt de meeste psychische hulp niet zinnig is”

het is natuurlijk hoopvol te denken dat ik op een gegeven moment vanzelf wel weer beter wordt maar ook een beetje jammer dat ik dan veel tijd heb verloren aan het krijgen van onzinnige zorg. Ik hoop wel dat VGZ me kan vertellen hoelang het ongeveer duurt, dat spontaan herstellen, ik wil niet ongeduldig zijn maar wordt een beetje moe van mijn psychische problemen.

Met de uitspraak “je kunt beter niks doen” worden duizenden mensen die met hart en ziel werken om patiënten een beter leven te geven verschrikkelijk te kort gedaan. Niet alleen wordt het vaak zware werk als volkomen zinloos bestempeld maar er wordt zelfs gesuggereerd dat het mensen kwaad zou doen. Ik kan me wel indenken hoe ik me zou voelen als dit over mij en mijn werk werd gezegd, volkomen kut.

Als patiënt die er maar niet in slaagt spontaan te herstellen wil ik ze een hart onder de riem steken. Jullie doen zeer waardevol werk, jullie hebben mijn leven gered toen het nodig was en jullie zorgen nog steeds goed voor me. Dank jullie wel voor het telkens weer moed inspreken wanneer ik die even niet kan vinden en dank jullie dat ik nog steeds niet ben opgegeven. Dank jullie wel omdat jullie altijd naast me staan om me te helpen, en omdat jullie nooit klagen over dat het best veel werk is. Er zijn veel mensen hersteld die zonder jullie nu nog zouden lijden of zelfs dood zouden zijn en dat maakt alles wat jullie doen zeer zinvol en waardevol.

Aan de VGZ wil ik vragen in gesprek te gaan met patiënten over hoe het is met psychische problemen te leven, over hoe zwaar het soms is de dag door te komen en over hoe fijn het is als er dan iemand naast je staat die je ondersteunt. Ik hoop van harte dat jullie na die gesprekken dan deze uitspraak intrekken en je gemeende excuus aanbied aan al die hart-werkende mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s