Booster Dilemma

Stel er zijn twee groepen mensen, groep A bevat 1 iemand, groep B 10, je mag 1 groep redden van de dood, welke wordt het ?

De meesten zullen groep B kiezen want meer levens redden is beter maar wat als groep B een anonieme groep ergens ver weg is en groep A 1 van je ouders? Of je kind of een partner? Is het dan nog zo makkelijk ? En wat als we alle zekerheid weghalen? De groep die je kiest krijgt een betere kans op overleven maar zeker is het niet, ook is er een kans dat de groep die je niet kiest het wel red, zou je daar op durven gokken?

Tot zover de theorie, nu de praktijk. Nederland is begonnen net als onze buurlanden met booster vaccinaties te geven om ons nog beter te beschermen tegen diverse corona-varianten, dit terwijl heel veel mensen in minder rijke landen nog niet eens 1 keer zijn gevaccineerd, niet omdat ze niet willen maar omdat het aanbod er gewoon niet is. De ongelijkheid is niet te ontkennen, ook het WHO heeft zich kritisch laten horen over dat de rijkste landen de hele bevolking een derde vaccinatie geeft terwijl de armste met lege handen staan.

Ook ik zal een uitnodiging krijgen om mijn booster op te halen maar ik twijfel of ik dit moet gaan doen. Ik kan nobel mijn eigen gezondheid op het spel zetten zodat iemand ver weg een vaccinatie kan krijgen maar en vaccine neem je niet alleen voor jezelf dus zet ik niet alleen mezelf op het spel. Ik heb een vader met de nodige gezondheidsklachten, hij is gevaccineerd en zal zeker ook zijn booster krijgen maar dat geeft geen garanties. Ik kom vaak bij mijn ouders dus zal een betere bescherming voor mij ook de kansen voor hem positief beïnvloeden. Ik heb zelf ook niet echt zin om erg ziek te worden van een nieuwere variant waartegen ik momenteel wellicht niet helemaal goed tegen beschermd ben.

Als ik eerlijk ben is het verleidelijk die anonieme groep in een ver weg land te vergeten maar is dat het soort mens dat ik wil zijn? Nee niet echt, ik wil mensenlevens die ik niet ken niet minder belangrijk maken dan de mensen naast mij maar ik zou liegen als ik zal zeggen dat het niet zo voelt, krijg er buikpijn van als ik eraan denk maar ontkennen kan ik het niet.

En stel ik weiger mijn booster en iemand naast mij wordt ziek? En ben ik zeker dat ik weiger omdat ik zoveel geef om die mensen of gewoon om mezelf een goed gevoel te geven, zodat ik mezelf een schouderklopje kan geven omdat ik zo goed ben?

Als ik hem wel neem ben ik dan deel van het probleem? Hou ik ongelijkheid in stand ? Ben ik egoïstisch ? En als niemand ziek wordt is dat dan omdat ik het goede deed? Of gewoon geluk?

Er is geen zekerheid, geen duidelijkheid en geen goede keuze. Ik had gehoopt dat ik na alles op een rijtje te zetten wel een keuze kon maken maar ik weet gewoon niet waar ik goed aan doe.

Ik moet wel een keuze maken want niet kiezen is in deze ook een keuze, zonder actie van mij krijg ik geen prik. Kan anderen vragen voor mij te kiezen maar denk dat ik mezelf niet zo voor de gek kan houden dat het uiteindelijk niet mijn verantwoordelijkheid is. Ik heb nog even om te denken maar vraag me ernstig af of tijd deze gaat helpen.

2 Comments

  1. Het lijkt een moeilijk vraagstuk, maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Er gaan wel een heleboel veronderstellingen aan vooraf, die juist kunnen zijn maar moeilijk veralgemeend kunnen worden. Of je een derde vaccinatie, ‘booster’, aanvaard of niet, die beslissing zal maar op een beperkt aantal vlakken een invloed hebben op de andere niveau’s.
    Ik ben zeker voorstander van acties en handelingen die de ongelijkheid op dit vlak – gezondheid en ziektepreventie – maar sommige acties, zoals al dan niet gevaccineerd worden, kan je niet motiveren door te denken dat daarmee ongelijkheid in andere gebieden vermindert. Het is niet omdat ik minder brood eet, dat er elders meer brood op tafel komt. Dat gebeurt wel als ik het geld voorzien voor extra brood zou schenken, maar dan is het nog af te wachten of en welk effect dit zal hebben voor de mensen die ik op het oog heb.
    Het is daarnaast ook belangrijk oog te blijven hebben voor je eigen gezondheid en die van de mensen in je omgeving, vaak ruimer dan gedacht, ook al is die schijnbaar niet direct in gevaar, en beschermd te blijven. Als je wil zorgen voor mensen, inclusief jezelf, is de enige beste keuze aannemen van vaccinatie. Kies je niet, dan wordt het geld dat reeds voorzien is vooral doorgesluisd naar behoud van ongelijkheid. Voor zover ik weet is er in dit vraagstuk geen mogelijkheid om donatie te doen van je aanbod van vaccinatie. Het enige gevolg dat je dan hebt, is verlies van overheidsgeld en mogelijks verlies van bepaalde maatschappelijke rechten. En daarmee wordt ongelijk ook niet verminderd, misschien wel vergroot.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s