Hebben we het wel goed gedaan?

bij elke afgeronde bestelling krijg ik die vriendelijke maar ook dringende vraag, deze mag ik dan beantwoorden in een snelle enquête, het duurt maar een paar minuten wordt mij beloofd. Soms wordt om me wat te motiveren om ze te laten weten of alles goed is een mogelijkheid voor cadeau-bonnen beloofd, er volgt wel een loting omdat elke klant 50 euro of meer geven tot uiteindelijk faillissement leidt maar dat is maar slechts een detail want natuurlijk ga ik winnen. Wanneer ik niet inga op hun vraag volgt er vaak nog een herinnering, of ik echt niet wil laten weten of alles wel naar wens was en soms blijft het niet bij 1 herinnering.

Bij mijn laatste bestelling online kreeg ik niet alleen de vraag van het bedrijf waar ik het had gekocht maar ook van het bedrijf dat het pakket kwam bezorgen wou weten of ze dat wel goed hadden gedaan. Ik ben zelf niet iemand die erg veel bestelt maar kan me voorstellen dat grootgebruikers van internetbedrijven daar best veel tijd aan kwijt zijn.

Nu denk ik niet dat de Nederlandse consument op haar mondje is gevallen, als er iets mis is hoor je het wel via klantenservice of sociale media, dus als je niks hoort is het toch goed ?

Het hele bedrijfsleven van multinational tot kleinbedrijf lijkt te lijden aan een groot gevoel van onzekerheid, een obsessieve angst om de klant te kort te doen en die angst kan alleen maar getemd worden door geruststelling van deze zelfde klant. Het compulsief vragen naar deze geruststelling kost het bedrijf vast veel tijd en geld maar het laten durven ze al lang niet meer.

Ik begrijp zeker waar deze bedrijven vandaan komen een leef met hun mee, ook ik heb de dwangmatige onzekerheid dat ik dingen verkeerd doe en vraag meer dan ik zou moeten na of ik het wel goed heb gedaan. Dit doe ik zelfs wat onhandiger dan de bedrijven namelijk door te verklaren dat ik het niet goed deed en daar dan mijn excuus voor maken. Ik ga in therapie voor deze en nog andere dwangmatigheden. Ik zie best wel tegen de therapie op met name omdat ik dan mijn angsten aan zal moeten gaan en het wordt hoe dan ook hard werken. Ik vind het de moeite waard voor de mogelijkheid op een beter leven met minder angst en vraag het bedrijfsleven, durven jullie mij te volgen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s