De geboorte van een bundel. Deel 1

Ik vertel graag wat meer over hoe mijn bundel tot stand is gekomen omdat ik het een leuk proces vond en misschien anderen het ook wel leuk vinden om te weten.

In 2019 vormde ik het echte voornemen om mijn gedichten te gaan bundelen, ik schreef al jaren maar nu ging ik bezig om er echt een geheel van te maken.

Het eerste wat ik deed was mijn oud werk op te zoeken, ik had veel geschreven vooral in mijn oud schrijfclubje. maar veel van dat werk bevatte zinnen van ander werk die we als prompt hadden gebruikt, een goede manier om te beginnen met schrijven maar waardeloos als je het wilt uitgeven.

Ook kwam ik erachter dat ik niet heel goed was in bewaren van gedichten, ze waren overal en nergens. Veel vond ik online op mijn fb pagina, die waren allemaal verwerkt in plaatjes en moesten dus worden overgeschreven. Toen ik door alles dat ik kon vinden was gegaan kwam ik tot de conclusie dat het niet heel veel echt goed werk was. Toen was de vraag hoeveel gedichten ik nodig zou hebben, dus ging ik op stap naar de boekenwinkel (dat kon toen nog) om te kijken hoeveel gedichten een bundel bezat en kwam op ongeveer 30 tot 35.(ook omdat ik vrij korte gedichten schrijf) ik had nog wel wat te schrijven, ook omdat ik er ook wat nieuwe gedichten in wou hebben die ik nog niet online had staan.

Omdat het vrij snel duidelijk was dat de enige manier dat mijn werk boekenplanken ging zien was via uitgeven in eigen beheer had ik alle tijd van de wereld om te schrijven en ik denk dat het ook de enige manier is dat ik dit kan, als er een uitgever gaat zitten pushen dan klap ik dicht en produceer ik helemaal niks meer.

Vanaf toen hielt ik 2 documentjes bij, “gedichten boek” waar de gedichten die ik wel goed vond in kwamen en “misschien gedichtjes” de twijfelgevallen en probeersels. Het waren levende documenten die elke keer wanneer ze geopend werden wat veranderden, soms kwam er wat bij andere keren werd er wat weggegooid. Ook hielt ik soms de methode van de schrijfclub aan namelijk een onderwerp bedenken en dan kijken wat ik ermee kon. Dat gebeurde in “misschien gedichtjes” onder het onderwerp kwam dan wat gebrainstormde sleutelwoorden en dan een gedicht die heel soms goed genoeg was voor het “ gedichten boek” document.

Dat een gedicht naar het tweede document ging betekende niet dat het ook veilig was, af en toe las ik ze door en er werden zeker nog veranderingen aangebracht aan de gedichten en soms verdwenen er gedichten omdat ze toch niet goed genoeg waren.

De documenten werden zeker niet dagelijks geopend en zelfs niet wekelijks maar zeer sporadisch als mijn hoofd ernaar stond. Het duurde dan ook een dik jaar voordat ik zoveel had dat ik me afvroeg of het misschien genoeg was. Ik printte het hele document “gedichten boek” uit en las ze door, hardop zodat ik echt goed kon horen of ze goed liepen. Er werden nog wat veranderingen gemaakt en er sneuvelden nog wat gedichtjes, ik telde wat ik overhad en kwam op 34.

in het volgende deel zal ik vertellen over samenstellen en vormgeven van de bundel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s