Ernstig overgewicht

Ik ben echt veel te zwaar, dit werd me duidelijk gemaakt door mijn verpleegkundig specialist die zich zorgen maakt over mijn gezondheid. Het moet dus beter maar dat ik makkelijk gezegd dan gedaan want er zijn een aantal factoren die mijn overgewicht in stand houden.

  • Ontkenning
  • aanleg
  • eetproblemen
  • weinig beweging
  • medicatie

ontkenning

wanneer een probleem te moeilijk wordt heb ik de neiging mijn kop in het zand te steken en dat doe ik ook vaak met dit probleem. Hoewel ik wel dingen kan doen om het te verbeteren, heb ik het gevoel dat ik weinig grip heb op mijn eigen gedrag hierin. Dat is frustrerend en maakt dat het probleem torenhoog lijkt en dan is het makkelijker om er geen aandacht aan te besteden. Het is dus zeker goed dat er iemand is die me in duidelijke taal zegt dat het niet goed is, dat stelt me in staat om er iets tegen te ondernemen. Dit wil niet zeggen dat iedereen me nu opeens moet aanspreken op mijn gewicht, dat zou erg vervelend worden.

Aanleg

ik kan niet ontkennen dat mijn genen in deze niet meewerken, ik ben nooit dun geweest en ook in mijn familie zie ik mensen worstelen met in vorm blijven. Aan de andere kant zit diabetes ook in de familie en daarvoor moet ik dus ook oppassen. Ook is het goed om te beseffen dat aanleg hebben niet betekend dat ik er niks aan kan doen.

Eetproblemen

ik lijk een andere smaakbeleving te hebben dan de gemiddelde mens en dat resulteert erin dat ik veel dingen echt niet lust, zodanig niet lust dat ik ga kokhalzen. Ik heb ook een angst ontwikkeld om deze dingen te eten en om iets nieuws te proberen. Helaas zijn de dingen die ik wel lekker vind vaak vet en/of zoet en gewoon niet goed voor mij. Echt een oplossing hiervoor heb ik (nog) niet behalve proberen binnen wat ik als veilig beschouw zo goed mogelijke keuzes te maken.

Ik heb ook de neiging mezelf te belonen met iets lekkers, mezelf vertellen dat ik die zak chips wel mag omdat ik iets engs heb gedaan of gewoon goed de dag ben doorgekomen is natuurlijk niet helpend. Ik ben van plan echt helemaal te stoppen met snoepen dus thuis niks meer halen en ook op dagbesteding een stuk fruit pakken ipv een paar koekjes.

Ook zit ik eraan te denken om niet alle dagen te eten maar ook te vasten maar daar ben ik nog niet helemaal over uit, ik vrees dat ik wellicht te veel ga wennen aan maar niet eten en dat is natuurlijk niet goed. Mocht ik deze weg kiezen dan ga ik eerst met behandelaar overleggen.

Weinig beweging

ik ben niet iemand die uit zichzelf veel beweegt, ik vond vroeger gym al stom en haal geen plezier uit sport. Ik heb vaak ook geen energie voor sport omdat gewone dingen veel energie kosten.

Wat ik wil gaan doen is elke dag wat bewegen, dat kan een wandeling zijn of fitnessen met de Wii of een fietstochtje. Ook heb ik mijn oude activiteitenmeter weer gevonden en opgeladen, deze waarschuwt als ik te lang stil zit en houd bij hoeveel stappen ik zet. Ik heb het doel qua aantal stappen laag gezet om te kijken welk doel realistisch is. Mocht ik er bijvoorbeeld om 12 uur in de middag al over zijn dan kan hij een stuk hoger. Het ideaal zou een doel zijn dat iets hoger ligt dan dat ik normaal doe maar niet zo hoog dat het onhaalbaar is en demotiverend werkt. Als ik het doel later elke keer haal kan ik deze weer hoger zetten.

Medicatie

voor mijn stemming en angstproblemen slik ik medicatie en die kunnen als bijwerking hebben dat je er zwaarder door wordt. Zonder medicatie kan ik niet, dan zou mijn leven echt ondragelijk worden maar ik ga in overleg wel 1 van de 2 antipsychotica afbouwen in de hoop dat het gaat helpen met mijn gewicht. Durf niet te zeggen of het gaat helpen maar het is het proberen waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s