Eigen keus

afgelopen week was op het nieuws dat een aantal vrouwen met ernstige psychische stoornissen door de rechter verplichte anticonceptie gekregen hebben. Een bericht dat bij mij veel gedachtes en gevoelens los maakte.

Gedwongen zorg geeft mij altijd een ongemakkelijk gevoel, ook al ben ik er lang niet altijd op tegen. Wanneer iemand erg onwel is kan het heel goed zijn als die gene even veilig gehouden wordt maar het blijft iets tegen iemands wil iets doen en inbreuk maken op vrijheden en dat is gewoon erg naar.

Ik ben zelf bewust kinderloos omdat ik niet zo heel goed met kinderen ben, ik begrijp ze niet goed en ze overprikkelen me nogal snel. Ja als ik een schattig kindje zie rammelen mijn eierstokken wel maar gelukkig zijn die niet de baas. Ik denk oprecht dat ik doodongelukkig zou zijn als moeder en er ook niet goed in zou zijn.

Ondanks dat zou ik het aanvechten als mijn behandelaar zou bepalen dat ik aan de pil zou moeten, gewoon omdat ik vind dat ik dat zelf zou moeten bepalen en niet zij. Het idee dat anderen kunnen beslissen over mij heeft altijd al onveilig gevoeld, ik moet controle over mijn eigen leven hebben om mij veilig te voelen. Het kan zijn dat ik soms een domme keuze maak maar het is dan wel mijn keuze waarvan ik de gevolgen ondervind en niet die van iemand anders (die net zo fout kan zitten). Om de zelfde reden zal ik dan ook gaan zoeken naar een andere behandelaar, dit is een grens over waardoor het vertrouwen zodanig geschaad zal zijn dat ik er niet meer mee verder kan.

Het onderwerp is echter nog nooit te sprake gekomen en ik heb geen idee wat het standpunt van mijn behandelaar in deze is, denk ook niet dat ik het ga vragen (slapende honden moet je gewoon laten slapen)

ik kijk hiernaar vanuit mijn eigen positie als gene die mogelijk gedwongen zou worden, ik snap dat anderen er misschien anders naar kijken als bijvoorbeeld iemand die een moeilijke jeugd heeft gehad zal hier met andere ogen naar kijken. Als ik erover denk kom ik steeds weer terug op “het voelt verkeerd” misschien niet het sterkste argument maar voor mij wel eentje om naar te luisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s