onzichtbaar

Als je ziek bent heb je vaak hulp nodig, van naasten of medische hulp. Als je medische hulp nodig hebt, ga je naar een dokter, deze leg je uit wat er aan de hand is. De dokter onderzoekt deze klachten , maakt een behandelplan en maakt je als je geluk hebt beter.

Maar wat als het al mis gaat bij stap 1, hulp vragen ? Wat als je ziekte ervoor zorgt dat je niet goed genoeg kan uitleggen wat er aan de hand is? Wat als je ziekte je verteld dat je geen hulp verdiend? Dat je mensen echt niet lastig mag vallen? Dat je wel erg overdrijft of dat je klachten niet echt zijn? Dan heb je een probleem.

Mijn ocd is best gemeen, het geeft me best veel ellende en verteld me vervolgens dat deze ellende niet echt is. Zodra het iets beter gaat is al het voorgaande aanstellerij. Het zegt me dat ik geen enkele negatieve invloed op de wereld mag zijn dus vertellen dat het niet zo goed gaat mag ook niet. Vaak lukt het me wel om hulp te vragen en dan voel ik me na de tijd wel erg schuldig maar hulp is dan wel gevraagd maar soms lukt dat ook niet. Dan zeg ik geen help meer, dan stuur ik geen mails, dan typ ik vaak een bericht om het vervolgens weer te verwijderen.

En dan ben ik alleen met al mijn gevoelens en gedachten, dat is eenzaam. Het dwingt me soms tot een toneelspel genaamd “alles is goed” dat spel maakt dat mijn ware zelf onzichtbaar wordt.

Ik heb me vaak onzichtbaar gevoeld in mijn leven, in grote groepen verdwijn ik geheel in het sociale spel van anderen maar als het slecht gaat verdwijn ik vooral in mijn eigen spel.

Als jonge tiener verdween ik eens voor maanden, ik was depressief maar kende dat woord niet, ik zweeg en moet het spel toen goed gespeeld hebben want niemand merkte me op. Ik begreep het niet, voor mijn gevoel stond hoe het ging op mijn voorhoofd geschreven maar niemand kon me lezen.

Nu verdwijn ik minder vaak en voor minder lang, ik heb geleerd om mijn woorden te gebruiken. Maar als ik weer eens gedwongen wordt tot stilte komt dat gevoel van diepe eenzaamheid weer snel naar boven, dan ben ik weer net als toen, onzichtbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s