Donderangst

Gisteravond was ik volkomen in paniek, de reden hiervoor was het weer. Het donderde en bliksemde behoorlijk. Het was luid en dichtbij en geheel buiten mijn controle. Het is een angst die ik al heel mijn leven heb, denk dat het een vrij gewone kinderlijke angst is maar het is bij mij nooit over gegaan. Ik heb niet echt reden voor de angst, er is nog nooit iets gebeurd met onweer in mijn omgeving en mijn ouders hebben er geen angst voor dus het is niet aangeleerd.

Ik heb niet echt gedachten erbij zoals “als het inslaat ontstaat er brand” of iets dergelijks, het voelt instinctief en geheel onredelijk. Helpende gedachtes helpen hier dus ook niet bij, ik moet het uitzitten.

Er zijn wel dingen die helpen waar ik op dat moment niet altijd aan denk, zoals licht in kamer aan doen, muziek luisteren en afleiding zoeken, gisteren dacht ik aan geen van deze dingen en was er slechts paniek.

Bij zulk paniek ga ik hyperventileren, huilen en maak ik mezelf zo klein mogelijk. Dit duurde best even omdat het buiten echt hard ging en ik niet meer kon nadenken. Op een gegeven moment kreeg ik een tweet van iemand die slecht zei: ademhalen. Toen dacht ik oh ja even proberen rustig adem te halen ipv hyperventileren. Ik pakte de ademhalingsoefening erbij op mijn nieuwe smartwatch (het is een bewegend rondje die je zegt hoe lang je in en uitademt.) en daardoor werd ik wel weer rustiger.

Toen werd het weer ook kalmer en lukte het me de regie weer te pakken. Licht ging aan en ik ging een filmpje kijken. Het was weer over, voor deze keer.

Toen ik vanmorgen las dat er wel een inslag was geweest in Enschede dacht ik nog wel even “kijk ben niet voor niks bang” maar weet ook wel dat het nergens op slaat, de kans dat zoiets gebeurd is gewoon heel erg klein.

Ik schaam me wel wat voor deze angst, ik denk omdat het een typisch kinderangst is waar de meeste mensen wel af zijn als ze 34 zijn. Het s vooral stom als het gebeurd met anderen mensen erbij, ik hoor ze dan bijna denken “wat stom”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s