Aan de wandel

gefeliciteerd je hebt 6000 stappen bereikt zegt mijn horloge, ik glimlach licht, probeer er niet te veel waarde aan te hechten maar kan niet ontkennen dat het wel leuk is. Thuis gekomen plof ik op de bank en rust uit. Ik wandel nu wat vaker dat komt niet alleen door het aangename weer maar vooral omdat het goed voor mij is lichamelijk maar ook vooral geestelijk.

In 2012 op de PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis) werd mij en de anderen al gewezen op de voordelen van lichaamsbeweging, een korte uitleg over stofjes die in je hoofd vrij zouden komen en je gelukkiger moest maken. We moesten dan ook vrijwel dagelijks verplicht* naar het fitnesslokaal van de fysiotherapie in het zelfde ziekenhuis om in beweging te komen. Ik was echter net zo als vele medepatiënten klinisch depressief en “lekker bewegen” was wel het laatste waar ik zin in had, ik wou in bed liggen of op een bank voor me uit staren en niet me in het zweet werken op een loopband. Ik het zweet werkte ik me ook nauwelijks, alles ging op een rustig tempo, en dat werd ook prima gevonden, als ik maar wat deed. Ook al zou ik toen gemerkt hebben dat het hielp had ik het waarschijnlijk nog ontkent, gewoon omdat ik er een hekel aan had.

Op een loopband krijg je mij nog niet maar ik wandel tegenwoordig wel regelmatig.

het begon met op dagbesteding lopen naar de markt voor groente en fruit, ik merkte dat die wandeling me meestal goed deed, ik voelde me over het algemeen na de wandeling wat beter dan ervoor. Ik begon op vrije dagen ook wat meer te wandelen en constateerde het zelfde, ook vind ik de wandeling niet onaangenaam, ik neem vaak een fotocamera mee en speur mijn omgeving af naar goede plaatjes. dat verlegt ook de focus van in mijn hoofd naar mijn omgeving en dat geeft mijn drukke brein even een beetje rust.

Nu wandel ik niet dagelijks maar als ik me zoals vanmiddag slecht voel weet ik mezelf wel te motiveren met het idee dat ik me na de tijd wellicht wat beter voel.

* waarschijnlijk kon ik er wel onderuit als ik wat harder protesteerde maar ik ben iemand die volgt zodra er wordt gezegd dat het moet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s